Odkażenie przedmiotów i powierzchni.
Odkażanie, czyli dezynfekcja, to zestaw działań mających na celu usunięcie z powierzchni przedmiotów lub innych powierzchni (ścian, podłóg, stołów) wszystkich drobnoustrojów, które mogą stanowić zagrożenie w kontakcie z człowiekiem. Chodzi nam tutaj o wszelkiego rodzaju grzyby, zarazki, wirusy i bakterie, które wywołują groźne choroby i alergie, a czasami są nawet bardzo niebezpieczne dla naszego życia, jak chociażby salmonella. Działania tego typu powinny być zawsze przeprowadzane przez doświadczonych pracowników, którzy skutecznie dobiorą metodę przeprowadzania dezynfekcji, oraz stosowanych środków chemicznych, w zależności od warunków panujących na danej powierzchni, oraz występujących drobnoustrojów.
Gdzie i kiedy niezbędne jest przeprowadzenie dezynfekcji?
Oczywiście nie wszędzie i nie zawsze musimy przeprowadzać dezynfekcję. Najważniejsze przypadki, kiedy dezynfekcja będzie absolutnie konieczna, to działalność restauracji, gdzie pomieszczenie kuchenne wraz z wszystkimi naczyniami i sztućcami podlegają codziennej dezynfekcji przy zastosowaniu odpowiednich metod i środków chemicznych, oraz obiekty medyczne. Stałej dezynfekcji podlega także dla przykładu woda na obiektach takich jak pływalnie, gdzie przeprowadzane jest uzdatnianie wody przy pomocy środków chemicznych (chlor, koagulant, kwas siarkowy), jak i poprzez zastosowanie promieniowania UV. Na co dzień zaś, dezynfekcja będzie niezbędna tylko i wyłącznie w przypadku stwierdzenia zagrożenia ze strony bakterii, rozlania niebezpiecznych substancji i tym podobnych zdarzeń, które niosą za sobą ryzyko skażenia danych powierzchni bądź przedmiotów. Miejscowa dezynfekcja jest także przeprowadzana w przypadku skaleczeń, gdzie powinniśmy zadbać o odkażenie rany z wszelkich drobnoustrojów, które na powierzchni naszej skóry nie stanowią większego zagrożenia, niemniej jednak kiedy dostaną się do krwiobiegu, będą już bardzo niebezpieczne. Poza tym mogły one zawsze występować na ostrym przedmiocie który był przyczyną skaleczenia.
Typy drobnoustrojów.
W zależności od występujących typów drobnoustrojów na danej powierzchni będziemy stosować zupełnie inne środki odkażające, jak również wykorzystywać inne metody odkażania. Najczęściej występującymi bakteriami , stanowiącymi zagrożenie dla naszego zdrowia lub też życia są: salmonella, gronkowiec złocisty, pałeczka okrężnicy, laseczka jadu kiełbasianego, oraz wszelkiego rodzaju grzyby domowe i pleśniowe. Występowanie któregokolwiek z tych drobnoustrojów, będzie natychmiast powodować konieczność przeprowadzenia dezynfekcji, która powinna być przeprowadzona przez odpowiednią zewnętrzną firmę, dysponującą narzędziami i środkami chemicznymi, oraz szeroką wiedzę w zakresie przeprowadzania skutecznej dezynfekcji. Chodzi o to, aby prawidłowo rozpoznać zagrożenie w danym przypadku i dobrać odpowiednie środki chemiczne ora metody ich rozprowadzania, w celu uzyskania jak najwyższej skuteczności przeprowadzanej dezynfekcji.