Masz ochotę na kuchnię turecką?

Masz ochotę na kuchnię turecką?

Tęsknisz za smakiem wakacji, kiedy to byłeś/byłaś w słonecznej Turcji? A może masz ochotę na jakąś alternatywę dla kuchni polskiej lub włoskiej? Osmańskie dania zaskakują swoją egzotyką i aromatem. Niestety, nie jest w Polsce łatwo znaleźć lokal gastronomiczny, który oferowałby oryginalne potrawy tureckie. Mieszkańcy Warszawy mogą w tym celu udać się do restauracji „Osmania”.

Kilka słów o kuchni tureckiej

Kuchnia turecka jest niezwykle bogata. Trudno się temu dziwić, w końcu Imperium Osmańskie było połączeniem różnych kultur i regionów, a co za tym idzie – dań i smaków. Czuć w niej inspiracje kuchnią śródziemnomorską, żydowską, azerską, turecką, irańską, irakijską, kazachską, kurdyjską, kirgiską, syryjską i nie tylko. To więc bardzo krzywdzące, że kuchnia turecka utożsamiana jest z samym kebabem. Jej charakterystyczne składniki to oliwa (w kraju uprawia się aż 86 odmian oliwek!), przetwory mleczne, mięso (przede wszystkim baranina i jagnięcina), a także warzywa (wśród których króluje bakłażan) i owoce (słynne figi!). Nie można także zapomnieć o popularnej tureckiej kawie oraz herbacie.

Oryginalna kuchnia turecka w Polsce

W Polsce nie brakuje lokali oferujących kebab. Często jednak ma on niewiele wspólnego z oryginałem. Prawdziwa restauracja turecka, gdzie można posmakować różnorodności dawnego imperium to „Osmania” w Warszawie. Dania są zróżnicowane, ale zawsze precyzyjnie oparte na przepisach tureckich oraz świeżych produktach. Miłośnicy mięsa mogą sięgnąć po grillowaną jagnięcinę lub wołowinę. Wegetarianie również mają wybór. W menu można znaleźć falafel, hummus czy ostrą pastę z papryki i pomidorów. Z lekkich dań można sięgnąć po pastę z bakłażana z jogurtem i czosnkiem bądź sarmę – liście winogron faszerowane ryżem, orzechami i rodzinkami. To tylko kilka propozycji z bogatego menu restauracji. Więcej informacji na temat lokalu i serwowanych dań można znaleźć na stronie https://www.osmania.pl/. Istnieje możliwość zamówienia potraw drogą online.

Turcja to duży i nieoczywisty kraj, pełen kontrastów. Spuścizna Imperium Osmańskiego wyczuwalna jest na każdym kroku, również w kuchni. Warto więc jej skosztować, zwłaszcza, że oferuje ona dania zarówno dla osób lubiących mięso, jak i wegan oraz wegetarian. To kuchnia zdrowa i pyszna, pełna różnych składników i witamin. I co najważniejsze – nie trzeba jechać do Turcji, aby się o tym przekonać! W Warszawie oryginalne dania tureckie są serwowane przez lokal „Osmania”, który zaprasza w kulinarną podróż na wschód.

Leave a Reply